HET ADRES VOOR RICHTEN EN STREKKEN VAN PLAATMATERIAAL

Richten en strekken van plaatmateriaal

Richten wordt vaak nog gezien als het rechtmaken van een plaat, maar het is veel meer. In elke plaat zit spanning en in eerste instantie kan een plaat er nog probleemloos uitzien, maar spanningen kunnen vrijkomen tijdens het snijden of ponsen waardoor het materiaal sterk zal vervormen en nadelen geeft tijdens het bewerken en tijdens de processen erna.

Wij hebben een fijn-richtmachine voorzien van 21 richtwalsen met een diameter van 50 mm.  Deze richtmachine staat in een separate opstelling en is bij uitstek geschikt voor het vlakken van platen. Ook standaard platen strippen welke een ongewenste kromming hebben kunnen worden gericht.  De werkbreedte van de machine bedraagt 1.500 mm.

Door het snijden door middel van thermische scheiding methoden-zoals lasers of autogene en plasma snijden- een groot deel van de warmte wordt ingevoerd in het materiaal op de snij balk. Dit leidt tot een enorme temperatuurverschillen in het materiaal en hierdoor is er kans op kromtrekken.

In de regel zijn alle metalen met een breuk rek van ten minste vijf procent en een uitgesproken opbrengststerkte te richten. Als deze waarden niet bekend zijn, kan de geschiktheid worden bepaald door een test.

Ja en Nee. Als het materiaal een onderbreking-rek na het verharden proces heeft, kan men veronderstellen dat het in zekere mate kan worden beoordeeld. Nochtans, zijn de hoge krachten in combinatie met kleine diameters van de rol noodzakelijk om dergelijke werkstukken te vervormen. Nochtans, als het materiaal geen rek bij onderbreking heeft, is er een risico van het barsten of zelfs een breuk. Of men kan beoordelen en met welk resultaat is te verwachten kan alleen maar door een directe test.

De praktijk toont aan dat in het geval van ijzerhoudende metalen, er normaalgesproken geen veranderingen zijn in de mechanische eigenschappen, zoals de opbrengststerkte of afmetingen. Dit is niet het geval met roestvrijstaal, die een tendens tonen om na verscheidene het rechttrekken te verharden. Dit is niet noodzakelijkerwijs het geval met non-ferro metalen. Vooral met zachte metalen zoals aluminium en magnesium, is er echter een risico dat het materiaal een vermindering van de opbrengststerkte heeft.